Det är spännande att vara elektriker

Det är spännande att vara elektriker

En elektriker är en hantverkare som specialiserar sig på elektriska ledningar i byggnader, stationära maskiner och tillhörande utrustning.

Elektriker kan arbeta med underhåll, installation och konstruktion av elektriska system.

En elektriker måste vara kompetent i matematik, verktyg, säkerhetsåtgärder och tekniska standarder.

Elektrikerns arbete är fysiskt krävande eftersom han ofta arbetar på stora höjder och i besvärliga positioner samtidigt som han stöder sig på stegar eller rep för att utföra sitt arbete på ett säkert sätt.

Det är viktigt att en elektriker har god kommunikationsförmåga så att han kan förmedla idéer till medarbetare eller chefer utan att göra dem främmande. Han måste också veta hur man använder CAD-modeller (datorstödd konstruktion) av elektrisk utrustning för att reparera eller installera nya produkter. En elektriker ska vara fysiskt stark och kunna bära tung utrustning.

Vissa elektriker är egenföretagare, medan andra arbetar för byggföretag eller elektrikerserviceföretag. Det finns dock ett växande antal elektriker som arbetar självständigt eftersom det ofta är mer lönsamt i detta ekonomiska klimat.

Elektrikerns viktigaste verktyg är bland annat avbitare, strykjärn, skruvmejslar, mätskivor, voltmetrar och borrmaskiner. Linjemännen eller elnätsarbetarna använder verktyg som tänger, kontakter och stegar när de reparerar kraftledningar.

Elektrikerna måste följa de säkerhetsnormer som finns. Detta innebär att de måste använda skydd såsom handskar och dämpare för elektriska stötar. De måste också följa lagstadgade protokoll, t.ex. bära identifikationsnummer och undvika att arbeta nära luftledningar, vilket kan vara farligt om elektrikerna inte följer säkerhetsreglerna.

Elektrikerns arbete kan vara fysiskt krävande, antingen genom att lyfta tung utrustning eller klättra på stegar och arbeta på höjder. Det innebär att man tillbringar mycket tid i trånga utrymmen och kräver att man tillbringar långa timmar på hustak där det är mycket varmt under sommarmånaderna, så elektriker bör vara väl förberedda för dessa förhållanden. Det kan också innebära vått och kallt arbete i källare eller underjordiska tunnlar.

Själv jobbar jag med detta sedan flera år nere i Helsingborg och trivs otroligt bra!

Kommentarer är stängda.